Djävulen och fröken Prym

Av: Paulo Coelho
År: 2000
Betyg: 1 2 3 4 5

Handling: En by behärskad av girighet, feghet och fruktan. En man plågad av mörka upplevelser i det förflutna. En kvinna på jakt efter lyckan. Inom loppet av en enda vecka måste de alla välja sin egen väg. Kommer de att välja det goda eller det onda? En mystisk främling kommer till den avsides belägna byn Viscos. Med sig har han 11 guldtackor och en märklig skugga. Den gamla Bertha, som dag efter dag har suttit utanför sitt hus vid infarten till byn, känner igen skuggan som den länge förebådade Djävulen, som kommer att föra Viscos mot dess undergång. Främlingen söker svaret på den enda fråga som betyder något för honom: är människan innerst inne god eller ond? Byborna tar emot honom med öppna armar och tilldelas därmed olika roller i ett avancerat spel som kommer att märka dem för livet.

1 kommentarer:

Anonym 21 maj 2010 kl. 14:41  

Det fantastiska med denna bok är att man kan känna igen sig i nästan varje karaktär: fröken prym som drömmer om den stora staden, berömmelse, framgång och lycka. Den gamla Bertha som sett sina bästa dagar passera och nu spenderar sin sista tid med att "vaka över byn" och så främlingen, förstås. För vem har inte tampats med samma svåra frågor om mänsklighetens natur?

Det är definitivt en bok som triggar igång tänkandet och känslolivet samt påminner läsaren om de svåra frågorna än en gång.

Om mig

"En Zahir kan först vara ett intresse som går överstyr, en tanke som man inte kan släppa, det kan vara sin förlorade tonårskärlek eller egentligen vilken vurm som helst. Oavsett var din Zahir är (alla har naturligtvis en) är det upp till dig själv att förverkliga, eller göra dig av med den, eller försöka gå vidare..." Zahir... (arabiska) betyder "synlig, närvarande och omöjlig att inte lägga märke till. Det syftar på något eller någon som upptar alla ens tankar utan att man kan koncentrera sig på någonting annat".

Just nu läser jag...

Just nu läser jag...
Tärningsspelaren

och nästa på listan är:

och nästa på listan är:
Ängelns lek

Besökare